top of page

Žena regionu je podle mě Eva Barkmanová

Když jsem se díky záštitě, kterou Senát nad projektem má, dozvěděl o soutěži Žena regionu a možnosti za svůj region někoho nominovat (více o soutěži zde), rozhodování nebylo složité. Vzpomněl jsem si na paní Evu Barkmanovou, která už na Základní škole v Novém Boru učila mého syna Martina. Její život a příběh je přitom mnohem pestřejší a byla by obrovská škoda ho opomíjet a ne(d)ocenit. Navštívil jsem paní Evu Barkmanovou v jejím stěžejním působišti, v Českolipské Vesně, klubu onkologických pacientů a jejich přátel. Byl jsem velmi mile překvapený, jak Českolipská Vesna v čele s paní Evou Barkmanovou pracuje a co všechno obstarává! Jsem přesvědčen, že mou nominací Evy Barkmanové na titul Ženy regionu mé spojení s klubem nekončí.

Pomáhat druhým a dělat něco pro společnost je zřejmě životním posláním Evy Barkmanové (77 let). Od roku 1958 působila jako učitelka základní školy v České Lípě, jedenatřicet let, až do roku 2011, vyučovala v Novém Boru.

Osud k ní však nebyl zcela přívětivý, do života jí připletl nemoc – onemocněla rakovinou. S tím, co by jiného položilo nebo alespoň oslabilo, se poprala a co víc, rozhodla se pomáhat podobně nemocným. Dnes sama onkologickým pacientům dodává optimismus, elán i pochopení a nezapomíná ani na tak důležitou prevenci.

Nejprve působila Eva Barkmanová v českolipském klubu Arcus, který byl první organizací v regionu, jež se onkologickým pacientům věnoval po sociální stránce. Po rozdělení klubů přešla do Českolipské Vesny, kde zastává od roku 2008 funkci předsedkyně.

Českolipská Vesna letos v říjnu oslaví 20. výročí své existence! #gallery-5 { margin: auto; } #gallery-5 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-5 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-5 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Klub sdružuje onkologické pacienty a jejich rodinné příslušníky a přátele v České Lípě. Jeho cílem je pomáhat a zlepšit kvalitu života onkologických pacientů.

Motto klubu: Život si nekoupí nikdo, však užívat si ho může každý.

Nyní má Českolipská Vesna 37 aktivních členů. „Ale jsme otevřeným klubem, lidé přicházejí jen pro radu nebo pro materiály. Dojíždí mezi nás ženy z Rumburku, Litoměřic, Kamenického Šenova, Budyně nad Ohří, Ústí nad Labem,“ popisuje Eva Barkmanová. Klub funguje bez sponzorů, snaží se žádat o granty, například město Česká Lípa.

Občanské sdružení Českolipská Vesna sdružuje dospělé pacienty všech typů onkologického onemocnění a nabízí členství každému, kdo má o tuto problematiku zájem. „Mezi hlavní úkoly patří pomoc při překonávání těžké životní situace vzniklé nádorovým onemocněním a informační a osvětové působení na širokou veřejnost. Každý týden nabízíme klubovou činnost, při kávě nebo čaji si můžeme popovídat, vyměnit si zkušenosti, zabývat se rukodělnou činností, vzdělávat se při besedách a přednáškách, jezdit či společně chodit na výlety, účastnit se akcí k prevenci rakoviny,“ vyjmenovává Eva Barkmanová, předsedkyně Českolipské Vesny.

Právě prevence je podle ní velice důležitá. U žen je největším problémem rakovina prsu a nádory na děložním hrdle, u mužů rakovina prostaty a tlustého střeva. „Chce to chodit na preventivní prohlídky, zejména mužům se do toho příliš nechce,“ varuje Barkmanová.

Za ta léta ovšem přišla na malý fígl: chodí přednášet také do škol. Nejenže by děti měly být ponaučeny už v útlém věku, ale dobře se skrz ně působí na rodiče. „Děti to doma řeknou a maminka si na preventivní kontrolu si dojde,“ prozrazuje Barkmanová.

Ani tím to ale ještě nekončí.

Každoročně se Českolipská Vesna zapojuje do známého prodeje kytiček v rámci Českého dne proti rakovině.

V České Lípě spolupořádá Den zdraví. „Nabízíme tu preventivní letáky na všechny druhy nádorových onemocnění a přítomní si mohou na modelu poprsí vyzkoušet vyhledávání bulek, vystavujeme protetické prádlo a epitézy,“ popisuje Eva Barkmanová.

Koncem září se má uskutečnit dvoudenní akce pro veřejnost školy “Každý svého zdraví strůjce” a také preventivní akce “Prevence nebolí”. „Na jednom místě bude zdarma vyšetření krve a krevního tlaku, dermatolog, gynekoložka, protikuřácká poradna. Naposledy přišlo 185 lidí,“ říká Barkmanová.

Zároveň spolupracuje s Pedagogickou a Lékařskou fakultou Masarykovy Univerzity Brno na programu podpory zdraví a prevence kouření a účastní se spousty dalších akcí a přednášek.

Jednou takovou významnou je vždy ta od Onko-Unie. „Onko-Unie připravuje pro onkologické organizace každý rok nějakou zajímavou akci, jezdíme na rekondiční pobyty, vycházky, hrajeme minigolf, cvičíme. Jednou z nich byl víkendový pobyt Vždy ženou, kde se o nás staraly vizážistky, dělaly jsme proměny, zkoušely paruky, tančilo se. Právě odtud je moje fotka s koněm,“ uzavírá dlouholetá předsedkyně Českolipské Vesny Eva Barkmanová.

Eva Barkmanová

  1. 53 let strávila ve školství, nejprve jako učitelka základní školy v České Lípě, později v Novém Boru

  2. 20 let působí onkologické organizaci

  3. Je členkou Člověka v tísni (příležitostná pomoc s dětmi při akcích)

  4. Ocenění

  5. 2005 Liberecký kraj: Ocenění za vynikající pedagogickou činnost a významný přínos pro výchovu a vzdělávání mladé generace

  6. Nositelka Čestné sociální ceny Tilia: za dlouhodobou, obětavou a nezištnou pomoc zdravotně či jinak znevýhodněným spoluobčanům

  7. 2010 Duhová plastika: poděkování starostky města za práci ve prospěch města

  8. 2011 ocenění u příležitosti Dne učitelů od města Nový Bor

  9. 2011 Liberec: Křesadlo – ocenění pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci

bottom of page