top of page

16. schůze Senátu: Důchodcům přidáno, obcím ubráno

K důchodům

Senátoři na své čtvrteční schůzi odsouhlasili předčasný vánoční dárek seniorům: v únoru 2016 by měli dostat jednorázový příspěvek ve výši 1 200 korun. Mimořádný příspěvek je reakcí na minimální valorizaci, která by penzistům přidala v průměru 40 korun.

„Jsem rád, že tento zákon prošel (pro bylo 66 senátorů), protože důchody jsou u nás malé. Pokud roste ekonomika, nemělo by se zapomínat ani na seniory,“ hodnotí senátor Jiří Vosecký z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Díky jednorázovému navýšení 1 200 korun za letošní a nadcházející rok si důchodci přilepší v přepočtu o 50 korun měsíčně.

„Výhodou je, že jde o jednorázový příspěvek, to znamená, že se nebude započítávat do další valorizace,“ připomněl Vosecký.

Na druhou stranu vnímá, že senioři stále zůstávají trochu poškozeni. „V minulých letech senioři přidáno nedostali, proto by jim současná vláda měla být schopna přidat o něco více, aby se deficit z minulých let vyrovnal,“ podotýká senátor Jiří Vosecký.

Výše aktuálního příspěvku 1 200 korun by každopádně měla být pro důchodce potěšující, původně se totiž počítalo pouze s částkou 600 korun. Vláda poté navrhla, aby důchodci dostali jednorázově 900 korun, poslanci částku postupně zvyšovali a nakonec do Senátu poslali návrh na 1 200 korun, což hlasující senátoři jednomyslně schválili. #gallery-3 { margin: auto; } #gallery-3 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-3 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-3 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

K loterijnímu zákonu

Návrh loterijního zákona vyvolal na schůzi Senátu dlouhé diskuze. Část senátorů na poslední chvíli přišla s návrhem, který by znamenal, že by hrací automaty, kasina, loterie i kurzové sázky nebyly více zdaněny. Nakonec ovšem pro vyšší zdanění hazardu bylo 48 senátorů a původní návrh byl prosazen.

Návrh počítá s tím, že za hrací automaty se od ledna bude nově platit daň 28 procent místo současných 20 procent. Vedle toho vzroste i denní poplatek za hrací automat: ze současných 55 korun na 80 korun. Na 23 procent vzroste zdanění loterií a kurzových sázek na sportovní výsledky.

„Jsem zásadně pro omezení hazardu, nicméně stoprocentní prohibice je nemyslitelná. Je potřeba nastavit restrikce tak, aby je stát byl schopen vymáhat. Potud s návrhem loterijního zákona (tisk č. 160) souhlasím. Nutno ovšem dodat, že tento zákon neřeší kvízomaty a internetové hry, které tímto dostávají daňové prázdniny, což nepovažuji za šťastné,“ říká senátor Jiří Vosecký.

Druhá věc, s níž nesouhlasí, že zdanění hazardu se sice zvedá, ale snižuje se odvod obcím. „Považuji to za velmi špatné a nesystémové,“ dodává Vosecký. Obcím má z odvodů připadnout 63 procent a státu 37 procent místo nynějších 80 procent pro obce a 20 procent pro stát. Vláda původně navrhovala pro obce ještě méně: 60 ku 40.

„Je mi líto, že všichni starostové nehlasovali ve prospěch svých obcí. Starostové by měli chtít prosadit své zájmy nad zájmy ministra financí,“ podotýká senátor Vosecký. K tomu ho rozhořčilo, že předsednictvo Svazu měst a obcí zaujalo k loterijnímu zákonu neutrální stanovisko.

Obce tak přijdou o další peníze – zhruba 2,5 miliardy korun, 7 miliard mohly dostat jako kompenzaci za zrušení druhého důchodového pilíře. Jenže senátoři to o jeden hlas na svém minulém jednání neodsouhlasili.

Oč šlo? -> Také obce by měly dostat kompenzaci za zrušení druhého důchodového pilíře, který pro obce a kraje znamenal snížení podíl z rozpočtového určení daní na výnosech z DPH, myslí si senátor Jiří Vosecký z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Současná podoba vládní novely rozpočtového určení daní nyní počítá pouze s tím, že by podíl, o který přišly před čtyřmi roky, byl navrácen pouze krajům. „Jsou to peníze z daní občanů, tak by měly být obcím vráceny,“ říká Jiří Vosecký.

„Pro obce by navrácení devíti miliard korun představovalo znatelnou finanční injekci. Stát na obce převádí stále další a další povinnosti. Do toho aktuální podmínky pro čerpání evropských dotací a fondů nejsou pro obce vůbec jednoduché a navrácené prostředky by jim byly nápomocny pro realizaci jejich projektů v oblastech, jako je cestovní ruch, místní komunikace, veřejná prostranství, domovy pro seniory, zařízení pro volnočasové aktivity a další,“ popisuje Jiří Vosecký.

Fotografie: www.senat.cz

bottom of page