top of page

Aby občan nebyl šikanován pokaždé, když si chce zahrát vlastní písničku

„Zákon na omezení moci OSA byl nutný. Osobně bych raději viděl důslednější zákon, který bude pravomoci ještě více omezovat a kontrolovat. Nyní je ale tento zákon maximum, který mohl přes Poslaneckou sněmovnu projít. Zasadím se s kolegy o to, aby byl připraven komplexní návrh změny autorského zákona, kterým se nastaví jasná pravidla, aby občan nebyl šikanován pokaždé, když si chce zahrát i vlastní písničku na veřejnosti,“ myslí si senátor Jiří Vosecký.

Senát na své 5. schůzi 8. března schválil novelu autorského zákona.

Pro bylo 38 senátorů (včetně Jiřího Voseckého) – proti 8 (24 bylo nepřítomno, 11 se zdrželo hlasování).

Žádnému z požadavků na její úpravy nevyhověl. Novela počítá s tím, že autorské poplatky se budou moci v budoucnu zvyšovat jen o inflaci. S požadavkem kolektivních správců na jejich vyšší zdražení by muselo předem souhlasit ministerstvo kultury. Opatření je reakcí na zvýšení poplatků až o polovinu, které loni navrhly Ochranný svaz autorský (OSA) nebo Intergram. Horní komora přijala novelu na návrh lidoveckých zástupců ve verzi schválené sněmovnou. Senátní výbory i jeho mediální komise přitom doporučovaly v původně vládní novele zrušit či omezit některé poslanecké úpravy.

Neberme obcím kulturní život – článek na webu senátora Jiřího Voseckého #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Trefný postřeh kolegy, slováckého senátora, Ivo Valenty

OSA už definitivně nebude otravovat život folkloristům. Senát totiž ve středu schválil novelu autorského zákona, která obsahovala také můj téměř dva roky starý senátorský návrh, ve kterém jsem se snažil osvobodit všechny folkloristy od placení autorských poplatků.

Pokud zákon podepíše také prezident, tak všichni ti, kdo hrají pouze lidové písničky, nebudou muset nejen nesmyslně platit autorské poplatky, ale zároveň ani předem oznamovat pořádání akcí. Lidová kultura tak přestane být buzerována kolektivními

správci a jejich často až vyděračskými praktikami. Společně jsme tak vyhráli jednu důležitou bitvu, která pomůže všem, kteří se u nás na Slovácku, Valašsku, ale i jinde snažíme o uchovávání a předávání tradiční lidové kultury.

Tím však své tažení proti OSA nekončím a do nové poslanecké sněmovny se pokusím dostat také velkou novelu autorského zákona, která bude skutečným bičem na OSA a její praktiky.

S využitím ČTK Foto: Archiv Jiřího Voseckého

bottom of page