top of page

Developerská lobby zvítězila

To snad ne! Sněmovna dnes přehlasovala senátní veto a stvrdila nový stavební zákon. Řadím se k jeho zásadním odpůrcům, stejně jako i další kolegové senátoři, v horní komoře parlamentu nezvedl ruku pro stávající podobu stavebního zákona N.I.K.D.O.!


Návrh nového stavebního zákona nejenže je špatně připraven a obsahuje řadu chyb a nedostatků. Především se zrodil v prostředí závažného střetu veřejných zájmů se zájmy soukromými. Tento zákon předpokládá, že se dotčeným správním orgánům v oblasti životního prostředí odejme významná část jejich působnosti týkající se výstavby a převede se na stavební úřady. Ty by tak mohly rozhodovat o vynětí zemědělské i lesní půdy pro výstavbu. To představuje významné riziko pro ochranu životního prostředí v ČR.


Přijde mi absurdní, aby o dění na venkově rozhodovali „nezainteresovaní“ úředníci v Praze. Nehledě na to, že vznikne další státní úřad... jako bychom snad státních úředníků měli (a platili) málo?!

V Senátu jsme proto chtěli tento ‚vládní nesmysl’ zastavit tak, aby po letošních volbách do Poslanecké sněmovny mohl vzniknout návrh stavebního zákona nový a prospěšný zejména občanům, ale i šetrný k přírodě.


To, že poslanci nedbali názoru Senátu, bude, doufám, pro voliče další ze silných impulzů přijít v říjnu k volbám!




bottom of page