top of page

Hasičskou fontánu v Praze budou dirigovat tablety. Hasiči si to už vyzkoušeli

Aktualizováno: 17. 8. 2020

Dobrovolní hasiči z Kamenického Šenova, Zákup, Nového Oldřichova, Jablonného v Podještědí a Skalice u České Lípy, i profíci z Libereckého kraje se v sobotu 7. dubna sjeli do Okrouhlé, aby se zúčastnili nácviku na unikátní akci. V sobotu 2. června po setmění vznikne na pražském nábřeží nad Vltavou největší hasičská fontána. Podílet se na ní bude více než 1 000 dobrovolných i profesionálních hasičů ze všech krajů České republiky.

Vltava se díky hasičským stříkačkám ve 22 hodin doslova vzedme do vzduchu a za doprovodu světel a hudby vytvoří unikátní a dosud nevídaný vizuální zážitek, kdy se před diváky odehraje světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody v jednom okamžiku.

V Okrouhlé se v sobotu hasiči podrobili školení a následně na místní požární nádrži historicky první zkoušce pod taktovkou tabletů. Běžně se totiž k “dirigování” hasičů používá světelných kuželů. To by ovšem v Praze, kde se potká na 220 jednotek, bylo jen těžko realizovatelné. Pánové i dámy v uniformách si vedli skvěle, což za slunečného teplého počasí ocenili všichni přítomní diváci. Zároveň zde pod taktovkou České televize vznikal časosběrný dokument.

Setkání bylo završeno večerní fontánou, která se velmi vydařila a diváci výkon hasičů odměnili bouřlivým potleskem.

Fotogalerie #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

K organizačnímu zajištění provedení hasičské fontány byl založen spolek Hasičské fontány z.s., ve kterém jsou zastoupeny osobnosti, které mají dlouholeté zkušenosti s realizací hasičských fontán. Projekt je podporován předsedou Senátu Milanem Štěchem, senátorem Jiřím Voseckým, ministerstvem vnitra, Hasičským záchranným sborem ČR, hejtmanem Ústeckého kraje a Asociací krajů. Mediálně se ho rozhodla podpořit Česká televize.

Související články:

Foto: Archiv Jiřího Voseckého a Milan Rucz

bottom of page