top of page

Hlasujte v anketě Osobnost Libereckého kraje

S novým počinem přichází do Libereckého kraje vydavatelství Metropol. Cílem nultého ročníku projektu Osobnost Libereckého kraje je ocenit práci lidí, kteří dávají svůj um, síly a zkušenosti rozvoji regionu a posilují jeho dobré jméno v doma i v zahraničí. Jde o čtenářskou anketu, v každé z pěti vyhlášených kategorií je na anketním lístku pět laureátů. Hlasovat lze do 15. května na www.osobnostlibereckehokraje.cz.

Nominoval jsem

Kategorie veřejná správa včetně zdravotnictví, školství a sociálních věcí


Mgr. Ivan Lacko za celoživotní přínos pro školství a rozvoj města Nový Bor a regionu Novoborsko.

Od roku 1959 působil jako pedagog na novoborské jedenáctiletce (dnes Základní škola, Nový Bor, náměstí Míru). Žáci si ho pamatují jako spravedlivého učitele matematiky a tělesné výchovy. Jako všestranný sportovec patřil k zakladatelům tradice Novoborských olympiád, mnoho žáků tak přivedl ke sportu. Učitelé ho oceňovali jako výborného kolegu.

V roce 1990 se Ivan Lacko stal prvním porevolučním ředitelem této školy, v roce 1994 byl zvolen místostarostou města Nový Bor. Od roku 1998 do roku 2004 působil ve funkci starosty města. Kromě jiného se významně zasloužil o systematickou podporu občanských a sociálních služeb, kdy započal s výstavbou domů s pečovatelskou službou.

Za své zásluhy se v roce 2013 stal držitelem Ceny Ď za město Nový Bor.

Kategorie dobrý skutek


Miroslav Pivoňka je od svého dětství členem Sboru dobrovolných hasičů v Chrastavě. Jako dospělý se stal členem zásahové jednotky a od roku 1986 jejím velitelem. Věnoval své práci veškerý volný čas, víkendy, svátky.

Mnohokráte se uvolňoval i ze zaměstnání, jen aby splnil své hasičské povinnosti. Pod jeho vedením prošli prakticky všichni současní chrastavští hasiči, kterým předal nejen své zkušenosti a svůj um, ale především lásku k hasičskému řemeslu. Často jednal i se svými nadřízenými na okresní či krajské úrovni. A také se zástupci města. A tak dokázal vyjednat vše potřebné. Pro Chrastavany se dávno stal živoucí legendou.

Po téměř 30 letech z vlastní vůle skončil jako velitel zásahové jednotky, ale je nadále jejím členem (Vyjádření SDH Chrastava k Miroslavu Pivoňkovi). Plně se nadále věnuje své lásce – Muzeu hasičské techniky, jehož je nejen zakladatelem, ale od počátku do současnosti i jeho správcem.

Byl jsem nominován

Do ankety Osobnost Libereckého kraje jsem byl k mému překvapení nominován také já. Za nominaci dotyčnému neznámému velice děkuji a jeho kroku si vážím!

Kategorie veřejná správa včetně zdravotnictví, školství a sociálních věcí

Jiří Vosecký, český politik a bývalý sklář, v letech 2008 až 2014 místopředseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj, od října 2014 senátor za obvod č. 36 – Česká Lípa. V letech 1996 – 2014 starosta obce Okrouhlá, kde se dobře žije.

bottom of page