top of page

Jiří Pačinek, Hedvika Zimmermannová, Divadelní spolek Havlíček. Podpořte osobnosti regionu

Do ankety Osobnost roku Libereckého kraje každoročně nominuji občany z Českolipska, Hrádecka, Chrastavska, kteří se významnou měrou zasloužili o rozvoj naší oblasti.

Také letos jsem vybral tři pozoruhodné zástupce. Budu velice rád, pokud je podpoříte svým hlasem. Učinit tak můžete do 9. února.

  1. V kategorii Podnikání a management jsem nominoval Jiřího Pačinka.

  2. V kategorii veřejná správa jsem nominoval Hedviku Zimmermannovou.

  3. V kategorii kultura jsem nominoval Divadelní spolek Havlíček Zákupy.

Jiří Pačinek (Podnikání a management)


Je jedním z nejlepších současných českých sklářů zaměřených na hutní sklo. K vytvoření jeho osobitého stylu silně přispěl čas strávený ve Sklárně AJETO, kde se projevil jeho silný talent a zručnost. Jeho práce udivují často až sochařským pojetím, a to ať už jde o volné plastiky zvířat a figur, nebo užité předměty jako jsou vázy, mísy a poháry.

Jiří Pačinek před několika lety založil vlastní sklářskou huť – Pačinek Glass – v Lindavě, kde žije.

Spolupracoval s řadou špičkových výtvarníků, designérů a architektů, např. s Reném a Miluší Roubíčkovými a Bořkem Šípkem.

Hedvika Zimmermannová (Veřejná správa)


Je farářkou Církve československé husitské v Hrádku nad Nisou a od roku 2007 také ředitelkou diakonie ČHC. Diakonie se tehdy nacházela ve složité situaci, a to Hedvika Zimmermannová vnímala jako výzvu. Postupně se podařilo zakládat nová střediska a pomáhat tam, kde bylo třeba: především v sociální sféře, ale i při povodních a dalších živelných katastrofách.

Nyní Hedvika Zimmermannová vede dvanáct středisek, které se věnují široké škále sociálních činností a služeb: od domácí hospicové péče a domovů pro seniory, přes zařízení věnující se lidem s handicapem až po volnočasová zařízení pro děti a mládež i seniory.

Její dobročinnost je obdivuhodná.

Hedviku jsem proto před časem navrhoval také na ocenění Žena regionu.

Divadelní spolek Havlíček Zákupy (Kultura)

Spolek je nejstarším českým ochotnickým spolkem na Českolipsku.

Už 23. června 1923 byl založen divadelní odbor Národní jednoty severočeské v Zákupech. Na něj zákupský „Havlíček“ navazuje. Každoročně se účastní oblastních divadelních přehlídek „Josefodolské divadelní jaro“ v Josefově Dole, dvakrát vystupoval na národní přehlídce „Krakonošův divadelní podzim“ ve Vysokém nad Jizerou.


Jeho členové pravidelně na přehlídkách získávají ceny za herecké výkony, dvanáct členů je nositelem Zlatého odznaku Svazu českých divadelních ochotníků, tři Čestného uznání V. K. Klicpery, jeden Zlatého odznaku J. K. Tyla a jeden Zlatého harlekýna.

bottom of page