top of page

Moji cenu za Osobnost roku by si zasloužil Ivan Lacko

Finálový galavečer ankety Osobnost roku Libereckého kraje proběhl v úterý 2. června v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v Liberci. Kvůli svým senátorským povinnostem jsem se bohužel této slavnostní události nemohl zúčastnit. Proto jsem vyslal své zástupce, a to mou ženu Vlaďku a syna Miloše. Nicméně jsem byl moc zvědavý, které vážené osobnosti Libereckého kraje budou oceněny.


Smutnou a nešťastnou událostí ankety bylo, že jen pár dní po nominaci se s námi rozloučil pan Ivan Lacko. Jeho práce byla ovšem v anketě Osobnost roku Libereckého kraje oceněna In Memoriam. Moc mě mrzí, že pan Ivan Lacko již není mezi námi, byl to člověk, který mě mnohé naučil a v mnohém mě inspiroval.

Čtenářskou anketu Osobnost roku Libereckého kraje uspořádaly v pěti kategoriích noviny Metropol, v podvečer vítězům poblahopřál hejtman Libereckého kraje a kolega z hnutí STAN Martin Půta. Veřejnost hlasovala prostřednictvím anketních kuponů zveřejněných v dubnovém čísle Metropolu a převážně využila možnost elektronického udílení hlasů na portále www.tydeniky.cz. Podle organizátorů bylo hlasování velmi těsné. Je vidět, že v Libereckém kraji žije mnoho skvělých a ocenění hodných lidí.

Mnou nominovaný Ivan Lacko nakonec v kategorii veřejná správa včetně zdravotnictví, školství a sociálních věcí získal třetí místo a cena mu byla udělena In Memoriam. Ivana Lacka jsem navrhl za ocenění za jeho celoživotní přínos pro školství a rozvoj města Nový Bor a regionu Novoborsko.

Úspěch Vladislava Jindry a Petry Chocové

Rád bych pogratuloval panu Vladislavu Jindrovi z Nového Boru, který zvítězil v kategorii kultura. PhDr. Vladislav Jindra, který je rovněž držitelem Ceny Ď z roku 2011, je učitel, historik a dlouholetý kronikář města Nový Bor, kulturní pracovník na Českolipsku, mimo jiné autor třídílné historické publikace Dějiny Nového Boru, podrobně mapující dějiny města od jeho založení až do roku 1945. Celý svůj život se zabývá regionální historií, přednáší veřejnosti, píše články do tisku, podílí se na vydání historických publikací.

Velký úspěch zaznamenala Petra Chocová z České Lípy v kategorii sport, neboť v ní zvítězila, čímž předskočila dokonce úspěšné biatlonisty Ondřeje Moravce a Gabrielu Soukalovou. Plavkyně Petra Chocová je rekordmanka v prsařských disciplínách na 25 i 50 metrovém bazénu a reprezentantka ČR, v roce 2014 překonala svůj již jubilejní 80. český rekord v prsařských disciplínách, v anketě Českého svazu plaveckých sportů vyhodnocena jako 2. nejlepší plavec ČR, čtyřnásobná mistryně ČR kategorie Masters, kde překonala tři světové rekordy v disciplínách 50 a 100 m prsa, 100 m polohový závod. Úspěšná není jen na domácí scéně, ale i na té evropské. Drží zlato z mistrovství Evropy 2012 (50 metrů prsa) a ve stejném roce ovládla tutéž trať na Mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Česko reprezentovala před třemi lety na letní olympiádě v Londýně.

Nečekal jsem to!

Do ankety Osobnost roku Libereckého kraje jsem byl neznámo kým nominován také já, a to v kategorii veřejná správa včetně zdravotnictví, školství a sociálních věcí. K mému překvapení zaznělo při vyhlašování této kategorii moje jméno. To jsem opravdu nečekal! Od Karla Gotta to je úsměvné klišé, ale já jsem to na rozdíl od něj skutečně nečekal! Navíc bych byl mnohem raději, kdyby si tuto cenu mohl odnést pan Ivan Lacko a byl tu stále s námi. Každopádně navrhovateli i hlasujícím moc děkuji a jejich podpory i ocenění si velmi vážím. Cenu za mě na slavnostním galavečeru Osobnost roku Libereckého kraje převzala manželka Vlaďka. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Foto: Archiv Metropolu

bottom of page