top of page

Mělnický senátní obvod se mění

Mělnicko – Mezi třináct volebních obvodů v Česku, které se před letošními senátními volbami mění, patří i Mělnicko. Nové vymezení volebních obvodů, ve kterých došlo k poklesu nebo zvýšení počtu obyvatel nad stanovený zákonný koeficient, se opakuje každé dva roky. Každý člen horní komory má totiž zastupovat přibližně stejný počet lidí, v průměru asi sto padesát tisíc.

V mělnickém volebním obvodu stoupl počet obyvatel, proto se už před dvěma lety přesunulo šestadvacet obcí do českolipského volebního obvodu. Svého senátora šli tehdy volit po pouhých čtyřech letech od posledních senátních voleb například v Chorušicích, Kadlíně, Liběchově nebo Byšicích. Jejich senátorem se stal Jiří Vosecký, starosta Okrouhlé u Nového Boru.

Zbývající část mělnického okresu čekají senátní volby letos na podzim. Poslední senátní volby před šesti lety vyhrála přezletická starostka Veronika Vrecionová. Jejími předchůdci byli Jaroslav Horák z Mělníka, který byl senátorem ve dvouletém a šestiletém volebním období v letech 1996 až 2004, a Jiří Nedoma z Odoleny Vody v letech 2004 až 2010.

Článek vyšel 12. ledna 2016 v Mělnickém deníku

bottom of page