top of page

Neberme obcím kulturní život

V brzké době se budeme v Senátu mj. zabývat autorským zákonem (v Poslanecké sněmovně tisk 724).

Jsem připraven zvednout ruku pro verzi přijatou Poslaneckou sněmovnou, která především blokuje chystané skokové zdražení autorských poplatků ohlášené OSA (a zavádí mechanismus proti jejich svévolnému zvyšování). Pokud by opravdu došlo ke zvýšení těchto poplatků, byl by vážně ohrožen spolkový život v obcích a městech. O tržby spojené s konáním kulturních akcí by ale přišli i živnostníci, na jejichž bedra by nutnost placení také dolehla.

Zamýšlené zvýšení poplatků OSA vedou spolu s dalšími regulacemi jako je noční klid, ale i EET, k tomu, že z našich obcí zmizí to, co do koloritu jejich života neodmyslitelně patří – zábavy či plesy různých spolků, maškarní apod. A to by byla velká škoda!

Vzhledem k obrovským lobbistickým tlakům a penězům, o které jde, může případné odmítnutí či vrácení ze Senátu do Sněmovny v pozměněné verzi způsobit, že vše spadne ve Sněmovně “pod stůl” a skutečně nastane zdražení o 50 a více procent.

ilustrační foto: freeimages.com

Velmi trefný diagram

“Včera mně oslovil jeden občan s jednoduchou otázkou. Chtěl bych v květnu pořádat v Bojkovicích akci. Co mám tedy udělat? Pokusil jsem se udělat vývojový diagram co ho tedy čeká. Poprosím o zamyšlení, co už se v tomto státě děje, aby byla zlikvidována kultura. Menší města a obce nebudou schopny v budoucnu odolávat ataku státní správy na likvidaci kultury v obcích.” – píše na svém Facebooku starosta Bojkovic Petr Viceník.


Zdroj: Petr Viceník, Pište starostovi

Zdroj: Petr Viceník, Pište starostovi


bottom of page