top of page

Nominuji Osobnosti Libereckého kraje 2015

Bylo mi ctí po roce znovu nominovat významné osobnosti našeho regionu do druhého ročníku čtenářské ankety Osobnost Libereckého kraje 2015, kterou vyhlašuje vydavatelská skupina Metropol.

Osobnosti jsou nominovány v pěti kategoriích podnikání a management, veřejná správa, kultura, sport a dobrý skutek. Budu rád, když v hlasování podpoříte právě osobnosti, které jsem na ocenění Osobnost Libereckého kraje 2015 navrhl, přestože by si ho zasloužili všichni nominovaní.

Kategorie veřejná správa

Zdeněk Pokorný

pedagog, kulturní pracovník, politik


Narodil se v Kolíně 16. června 1932, od roku 1956 působil jako pedagog na českolipském gymnáziu. Vedle výuky dějepisu a zeměpisu založil na škole společenskovědní seminář, klub přátel výtvarného umění a vedl také rodinnou výchovu. Řadu let působil jako aktivista ve státní památkové péči a lektor v tehdejší Socialistické akademii. V roce 1989 patřil k zakladatelům Občanského fóra a na jeho kandidátce byl zvolen do prvního porevolučního městského zastupitelstva a 5. prosince 1990 se stal prvním starostou města České Lípy. Ve své funkci usiloval o obnovu města, o oživení jeho historického středu, jakož i o zlepšení životních podmínek na českolipských sídlištích. Zasadil se o obnovu Vodního hradu a rozvoj kulturního života. Napomáhal obnovení demokratických tradic ve společenském a politickém životě města. Po svém odstoupení z místa starosty se věnuje přednáškové a publikační činnosti. V roce 1997 byl jmenován čestným občanem České Lípy.

Kategorie podnikání a management

Ing. Jiří Jakoubek


Zakladatel a majitel úspěšné české rodinné firmy Jakub, která se zabývá prodejem elektromateriálu a elektrosoučástek. Firma působí nejen na českém trhu, zboží vyváží do Německa, na Slovensko nebo do Chorvatska a Slovinska. V roce 2013 koupila firma Jakub chátrající pivovar v Cvikově a po téměř půl století obnovila přerušenou tradici výroby piva.

Kategorie kultura

Mgr. Ladislav Smejkal

Historik, publicista a pedagog


Narodil se 30. září 1946 v Benešově nad Ploučnicí. V říjnu 1991 se stal členem nově vytvořeného občanského sdružení Vlastivědný spolek Českolipska a zároveň byl členem Klubu přátel muzea. Pro spolek často pořádá přednášky. Byl a je i členem redakční rady a aktivním přispěvatelem vlastivědného sborníku Bezděz, vydávaného v posledních letech v Okresním archivu Česká Lípa a dlouholetý pracovník českolipského muzea, autor mnoha vlastivědných publikací o Českolipsku.

Ve spolupráci v Klubem českých turistů Česká Lípa zajišťuje procházky po České Lípě s popisem historických památek města, v řadě míst celého okresu na pozvání přednáší historii celého regionu i jeho jednotlivých míst.

Vyučoval několik let dějepis v Euroškole v České Lípě. Byl předsedou Akademie Jana Amose Komenského v České Lípě, kde desítky let působí jako lektor a roce 2006 mu bylo uděleno čestné občanství města Česká Lípa.

Loňský ročník soutěže

bottom of page