top of page

Přispějeme zaměstnavatelům zdravotně postižených

Senát na své 19. schůzi 2. března schválil zvýšení státních příspěvků pro zaměstnavatele, kteří dají práci lidem se zdravotním postižením. Návrh na změnu zákona (jde o přílepek k zákonu, jehož původním cílem bylo pomoci omezit pracovní úrazy zejména na staveništích) nejprve bez problémů prošel Poslaneckou sněmovnou, na to pro něj v Senátu hlasovalo 42 senátorů, nikdo nebyl proti, zbývá jen stvrzení prezidentem. Jiří Vosecký byl zpravodajem novely. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Zaměstnavatelé, kteří dají práci lidem se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě, dostanou od státu o 800 korun měsíčně více, příspěvek se tak zvýší na 8 800 korun. Jde o reakci na lednové zvyšování minimální mzdy o 700 korun (na stávajících 9 900 korun). „Tehdy se na tyto lidi, respektive ty, co je zaměstnávají, trochu pozapomnělo,“ říká senátor Jiří Vosecký.

Tělesně postižení totiž často pracují právě za tuto minimální mzdu. Její zvýšení může pro zaměstnavatele znamenat deficit a vznikla obava, že by mohli hendikepované propustit či dokonce, že by chráněná dílna zkrachovala.

Na platy postižených stát přispívá zaměstnavatelům, kteří jimi obsadí chráněná pracovní místa alespoň z poloviny.

Příspěvek se týká zhruba 35 tisíc osob se zdravotním postižením. Státní rozpočet novela zatíží nanejvýš 540 miliony ročně. Odhaduje se ale spíš zatížení 380 miliony korun, to v případě pokud nárok na příspěvek prokáže 70 procent zaměstnavatelů.

Foto: www.senat.cz

bottom of page