top of page

Pozvánka: Každý svého zdraví strůjcem

Českolipská Vesna, klub onkologických pacientů a jejich přátel se ve dnech 29. a 30. září 2015 podílí na organizaci putovní výstavy Ligy proti rakovině Praha s názvem Každý svého zdraví strůjcem. Tento projekt netradičním způsobem informuje veřejnost o široké problematice onkologických nemocnění.

Vzhledem k tomu, že i já považuji prevenci rakoviny za velmi důležitou, propůjčil jsem akci svou záštitu.

Akce se koná před OD Banco v České Lípě, kde si zájemci mohou v rámci prevence rakoviny kůže nechat zdarma zkontrolovat mateřské znaménko. Bude zde fungovat také poradna s měřením základních zdravotních ukazatelů.

Jedna osvětová část, „Labyrint zdraví“ je určena dětem a mládeži, součástí jsou i soutěžní hrátky pro děti i dospělé. Pódiová vystoupení zajišťují místní školy, skupiny, domy dětí, sportovní kluby…

Díky dlouholeté práci v Českolipské Vesně s pacienty s tímto závažným onemocněním považuje Eva Barkmanová za nezbytné, aby o prevenci a rizicích byli informováni už žáci a studenti. Akce se tedy prioritně zúčastní děti ze škol z České Lípy, ze Zákup, Mimoně a Nového Boru.

V úterý 29. září akce probíhá před českolipským OD Banco od 10 do 18 hodin, ve středu od 9 do 17 hodin.

Českolipská Vesna rovněž v květnu organizačně zajišťovala prodej kytiček v rámci tradičního Květinového dne. Celkem Českolipská Vesna s pomocí škol a dobrovolníků odevzdala na konto Ligy proti rakovině 151 720 korun.

Každý svého zdraví strůjcem

… je název úspěšné putovní výstavy, se kterou se Liga proti rakovině Praha už sedmým rokem vydává na pouť po českých a moravských městech.  Hlavním cílem akce je oddémonizovat závažné, deprimující téma rakoviny. Smyslem projektu je netradiční formou informovat veřejnost o široké problematice onkologických onemocnění, akcent je kladen zejména na otázky prevence, vysvětlení rizik, na efektivní a osvědčená doporučení, jak se vyvarovat rakovině zdravým životním stylem a životosprávou.

Liga proti rakovině Praha se rozhodla představit téma rakoviny a její prevence z přívětivější tváře, proto oslovila významné kreslíře Vladimíra Jiránka, Jiřího Slívu, Miroslava Bartáka, jejichž kresby tvoří volný doprovod, humorný kontrapunkt a svérázný komentář k verbálním obsahům. Humor a nadsázku přinášejí zároveň dokumentární fotografie Františka Dostála, jehož objektiv zachycuje obyčejné lidi v běžných situacích všednodenního života. Součástí expozice jsou panely určené dětem, které si v bohatě ilustrované části najdou informace o zdravém životním stylu přiměřeně svému věku.

Pro dětské návštěvníky a žáky škol jsou kromě dětské části expozice připraveny zábavné „hrátky“, kde si vyzkoušejí své fyzické i smyslové dovednosti pod heslem „Zkus, jak jsi na tom“.  Děti si odnesou nejen poznání a zážitky, ale rovněž odměny a ceny.

Dospělým návštěvníkům akce Liga proti rakovině Praha ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem nabízí také improvizovanou „vyšetřovnu“. Každý zájemce si může nechat změřit některé základní zdravotní ukazatele, např. krevní tlak, BMI, procenta tuku v těle,… V rámci boje proti jednomu z nejagresivnějších typů rakoviny, melanomu, přizvala LPR  ke spolupráci také členy České akademie dermatovenerologie. V každém městě bude působit odborný lékař, se kterým mohou lidé konzultovat mateřská znaménka, pihy a jiné změny na kůži.

Zdroj: www.lpr.cz; ilustrační foto Liga proti rakovině


liga_proti_rakovine

Eva Barkmannová jako Žena regionu v Libereckém kraji

bottom of page