top of page

Prvotní trému vystřídala radost. Eva Barkmanová převzala ocenění pro Ženu regionu

Bylo mi velkou ctí ocenit paní Evu Barkmanovou, předsedkyni Českolipské Vesny, které se podařilo získat prestižní ocenění Žena regionu v letošním šestém ročníku soutěže za Liberecký kraj. Slavnostní odpoledne, jehož se účastnili samozřejmě také organizátoři projektu Žena regionu a zástupci Českolipského deníku, se uskutečnilo ve čtvrtek 2. dubna v prostorách mé senátorské kanceláře na Obecním úřadě v Okrouhlé. Více fotografií můžete vidět na mém profilu na Facebooku.

Soutěž Žena regionu velmi podporuji. Jde o veřejně prospěšný projekt, který má za cíl ocenit úsilí výjimečných žen a zviditelnit jejich práci, což je velmi chvályhodné. Je mi velkou ctí, že se mohu podílet na ocenění právě paní Evy Barkmanové, které si velmi vážím. Pomáhat druhým zřejmě dostala do vínku a je jejím životním posláním. Věřím, že jí veřejné uznání bude nadále motivovat k další nezištné práci. Rád bych poděkoval také organizátorům této akce za to, že pomáhají zviditelnit ženy, které věnují svůj volný čas a energii práci a pomoci druhým. Obdivuji všechny nominované ženy, určitě si zaslouží velké poděkování. Ale jsem velmi potěšen tím, že v rámci Libereckého kraje získala nejvíce hlasů právě mnou nominovaná paní Eva Barkmanová, která rovněž předala mnoho cenného dětem jako dlouholetá kantorka.

Eva Barkmanová získala od organizátorů soutěže pamětní list, hodnotné dárky a krásné květiny. „Z dárků mám velkou radost. Když jsem šla na dnešní ocenění, měla jsem trému a trochu jsem se bála. Když mě ale přivítali tak příjemní lidé, nakonec ze mě obavy spadly,” nechala se slavnostním odpoledni slyšet Eva Barkmanová.

A protože oceňování vyšlo zrovna na 2. dubna, což je Světový den povědomí o autismu, všichni, co se setkali, podpořili tuto akci modrým prvkem oblečení. Modrá barva je totiž symbolem komunikace – jedné ze tří oblastí, které jsou pro osoby s poruchou autistického spektra problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Paní Eva Barkmanová, z níž energie doslov čišela, doplnila slušivý černý kostým modrým šátkem, za což jí velice děkuji.

Eva Barkmanová působila od roku 1958 jako učitelka na základní škole v České Lípě, do roku 2011 vyučovala v Novém Boru. Před lety sama onemocněla zákeřnou rakovinou. Nemoc ji přivedla do klubu Arcus, první organizace v regionu věnující se onkologickým pacientům po sociální stránce. Místo toho, aby ji choroba oslabila, nastartovala v ní naopak touhu dodávat optimismus, elán i pochopení všem, kteří se ocitli v těžké životní situaci a s rakovinou se také setkali tváří v tvář. Eva Barkmanová je předsedkyní Českolipské Vesny, jejíž cílem je pomáhat a zlepšovat kvalitu života onkologických pacientů. Sdružení pravidelně pořádá řadu přednášek pro veřejnost i akcí pro školy s důrazem na prevenci. Velkou mírou se podílí na organizaci Dne zdraví v České Lípě, pomáhá Člověku v tísni nebo například zajišťuje sběr oděvů pro Diakonii.

„Ocenění si velmi vážím. Vůbec jsem nepředpokládala, že bych mohla získat první místo. Moc děkuji panu senátorovi za jeho nominaci i návštěvu u nás v Českolipské Vesně. Organizace celého koloběhu našeho sdružení mi vzhledem k mému věku dává stále více zabrat a ubírá síly. Všechny aktivity jsou ale pro dobrou věc a skutečně mě pořád velmi naplňují,“ dodala Eva Barkmanová. #gallery-4 { margin: auto; } #gallery-4 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-4 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-4 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

O soutěži:

Celostátní soutěž ŽENA REGIONU je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky v čele s předsedou Milanem Štěchem.

Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications, s.r o.

bottom of page