top of page

Předseda Vlády ČR podpořil senátorskou petici za urychlení dostavby obchvatu České Lípy

Důležitý projekt budování západního obchvatu České Lípy by se měl urychlit. Vyplynulo to z jednání při návštěvě Vlády ČR v Okrouhlé, kde uzavřenou propojkou právě obchvat začíná. Tato propojka byla dostavěna před 30 lety.


Přivítal jsem zde již třetího premiéra, který prohlásil, že je tato dopravní stavba prioritou. U dvou předchozích vždy ze slibů sešlo a garantovaná pomoc se nekonala. Proto jsem se rozhodl požádat Andreje Babiše o podepsání petice za urychlení dostavby západního obchvatu České Lípy. Situace v České Lípě je kritická, protože se jedná o jedno z mála měst, kde veškerá doprava prochází středem města. Nejedná se o problém pouze v dopravních zácpách, které se naplno ukázaly při rekonstrukci komunikace v Pihelu a Chotovickém kopci, denně totiž městem projede kolem 15 tisíc automobilů. Nebezpečím pro obyvatele je i vysoké množství prachu a smogu v ovzduší způsobené právě nadměrnou dopravou. Rizikem je rovněž převážení nebezpečných látek středem města.

Všichni přítomní tyto argumenty respektovali a souhlasili s nimi. Pan premiér se dokonce podivoval, proč zde za dostavbu této klíčové stavby lidé nedemonstrují. Vysvětlil jsem mu, že petice, jako občanská iniciativa, je jedním z nejsilnějších nástrojů občanů pro dosažení cíle. Premiér petici podepsal, společně s ministrem dopravy, ministryní financí a dalšími ministry, představiteli ŘSD a dalšími.


Během podepisování jsem ještě pana premiéra a ministra dopravy informoval, že je nutné zařadit tuto stavbu na seznam vládních prioritních položek, kde aktuálně schází a za což mnoho let bojuji. To mi pan ministr dopravy Dan Ťok slíbil a dodal, že stavba dostane ministerskou výjimku, která celou přípravu stavby urychlí minimálně o rok, a zajistí financování. Na to jsme si podali ruku a pro mě je to slib, který nyní platí. Předpokládaná částka na stavbu je odhadována na dvě miliardy korun bez DPH.

“Dneska říkáme, že stavby, které budou připraveny, budou profinancovány a budou se stavět. Tady máme velkou výhodu, že nemusíme dělat EIA, prošlo nám zjišťovací řízení, zpracovává se dokumentace pro územní rozhodnutí. Jakmile tohle bude, tak dám výjimku a budou se vykupovat pozemky,” doplnil Ťok.

Udělením výjimky se celý proces zrychlí. Tento velký úspěch, který se podařil, ale neznamená, že v tlaku na Vládu ČR a úředníky, kteří mají celý projekt na starosti, polevím. Právě naopak! Již nyní mám připravené další kroky, o kterých budu v následujících dnech a týdnech informovat.


novyborobchvat
bottom of page