top of page

Seminář: Zaměstnávání mladých v ČR – současnost a budoucnost


Až třetina mladých je bez práce – diskuze o možnostech řešení se přenesla na parlamentní půdu

Nezaměstnanost mladých lidí je v posledních letech palčivým problémem. Od roku 2013 se na jejím řešení podílí Aliance pro mladé (Alliance for YOUth). Společnost Nestlé v ní sdružuje přes 200 evropských firem. Dalším krokem ke zlepšení situace je propojení soukromého a státního sektoru. Základní kámen položil parlamentní seminář pod záštitou předsedy výboru pro sociální politiku, předsedy rozpočtového výboru a místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu a tělovýchovu, který se konal ve středu 24. června 2015 na půdě Poslanecké sněmovny.

„Mladí lidé představují naši budoucnost a my i naši partneři si to uvědomujeme. Dnes mohu s potěšením oznámit, že se nám podařilo zahájit diskuzi na parlamentní půdě o možnostech podpory zaměstnavatelů, kteří se rozhodnou mladé zaměstnat,“ říká Torben Emborg, generální ředitel společnosti Nestlé Česko a Slovensko. Přesvědčení o oboustranném prospěchu se stalo motivací a hlavním argumentem při jednání o spolupráci se státní sférou.

Český vzdělávací systém je totiž dlouhodobě kritizován za nedostatečné sepětí studentů s praxí. Výsledkem je nepřipravenost na nástup do zaměstnání. Často se musí spokojit s místem, které neodpovídá jejich specializaci a zaměření.

Pokud se přijde absolvent ucházet o práci, prakticky pokaždé musí čelit dotazu, a jakou máte praxi? Ale kde ji má čerstvý absolvent získat? Na druhou stranu nutno říct, že iniciativní musí být nejen škola, sám student může ještě v průběhu studia vyhledávat zajímavé příležitosti a možnosti brigád.

„Zejména střední školství stojí před zásadní reformou, jejímž cílem by mělo být větší napojení na potřeby hospodářské sféry a lepší šance absolventů na uplatnění v praxi,“ uvádí místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu a tělovýchovu, poslankyně Vlasta Bohdalová.

Druhá věc je to, jaká má student očekávání. S tím souvisí výše zmíněná vlastní iniciativa. Pokud student vysokoškolská léta proflámoval s tím, že s vysokou školou si přeci práci najde raz dva, a nezískával zkušenosti po brigádách, nemůže mít následně očekávání příliš vysoká. Což se týká i platového ohodnocení. Na druhou stranu zaměstnavatelé by měli dávat absolventům šanci praxi získat, ne každý koneckonců může z objektivních důvodů chodit při škole i pracovat. Práce s mladými je tedy o uřízení očekávání na obou stranách.

Aktuální údaje o nezaměstnanosti jsou alarmující

Nezaměstnanost mladých je komplexním tématem, na jehož řešení musí spolupracovat stát, zaměstnavatelé i uchazeči. Podle dat MPSV evidovala státní správa k 31. květnu letošního roku přibližně 118 tisíc nezaměstnaných do 29 let. Samotná míra nezaměstnanosti pak ve skupině obyvatel ve věku 15–19 let dosahuje 35,9 %, u mladých ve věku 20–24 let činí 12,7 % a 6,6 % u obyvatel mezi 25 a 29 lety. Neuspokojivé je, že tato čísla neklesají.

Předseda výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil dodává: „Doba, kdy si jednotlivé podniky vychovávaly budoucí generace svých zaměstnanců, je dávno pryč. Odtržení praxe od vzdělávání má přitom jednoznačný dopad na zaměstnanost.“

Právě to se snaží změnit Aliance pro mladé, spojující tři desítky českých a slovenských společností. Ty se zavázaly aktivně se podílet na speciálních programech pro mladé, poskytovat jim pracovní příležitosti a také bezplatné kariérní poradenství. „Domnívám se, že spojení státního a soukromého sektoru v oblasti zaměstnanosti mladých je třeba podpořit ze strany státu. O konkrétních nástrojích pojďme debatovat, ale již nyní se zřetelně nabízí podpora z evropských fondů pro zaměstnanost,“ zdůraznil předseda rozpočtového výboru poslanec Václav Votava.

„Například v Nestlé jsme vytvořili již 540 příležitostí pro mladé do 30 let. Nabízíme uplatnění v atraktivních oborech napříč celou firmou – od výroby a vývoje, administrativy, prodeje a marketingu až po finance. Podobnou cestou se vydali i naši partneři. Možnosti jsou tedy široké,” upřesňuje Torben Emborg.

Na semináři rovněž zaznělo, že čerstvým absolventům by však neměli dávat šanci pouze velké firmy, ale i menší a střední podniky. Kromě zavedení vyšší míry praxe do výuky, by podobně jako ve školách, měly fungovat i dny otevřených dveří ve firmách, aby studenti odhodili předsudky vůči rozličným pracovním pozicím i samotným zaměstnavatelům.

S využitím tiskové zprávy Nestlé; foto: freeimages.com, archiv Jiřího Voseckého


Moje volební priorita: Zvýšení počtu pracovních míst

Pracovat se musí vyplatit. Budu iniciovat změny zákonů na podporu lidí, kteří pracují, nikoliv těch, kdo ze systému odčerpávají dávky. Jednou z podmínek prosperity regionu je zaměstnanost a tedy i kupní síla jeho obyvatel. Proto budu usilovat o koncepční řešení s přihlédnutím ke specifickým problémům jednotlivých oblastí a mikroregionů. Cílem je zvýšit počet pracovních míst a zejména podpořit vytvoření pracovních příležitostí také pro osoby s handicapem, ať už zdravotním, či sociálním.

bottom of page