top of page

Senátní obvody se kvůli počtu obyvatel měnit nebudou

Hranice senátních volebních obvodů se už zřejmě nebudou měnit kvůli rozdílům v počtu jejich obyvatel. Senát ve středu 4. dubna tuto změnu prosadil do novely volebního zákona, kterou nyní dostane k opětovnému posouzení sněmovna.

Senátoři podpořili návrh Jiřího Dienstbiera, podle kterého by se do budoucna neměly měnit hranice senátních volebních obvodů při změně počtu jejich obyvatel nad zákonem stanovený limit. Dienstbier poukázal na to, že kvůli změnám hranic chodí někteří voliči k senátním volbám už po dvou letech a někteří třeba po deseti letech.

S návrhem kolegy Dienstbiera se ztotožňuji. Stávající úprava je nedokonalá a ubírá lidem právo volby. Pokud si občané někoho zvolí za senátora, měli by mít možnost ovlivnit i jeho další působení – podle toho, jak je svou prací (ne)přesvědčil. A ne s voliči šachovat jako s figurkami.

Vedle toho senátoři navrhli změnu pravidel, jimiž jsou voleni. Zavést by se mohlo jen jedno kolo namísto současných dvou. Změna by měla podle předkladatelů zvýšit účast v senátních volbách, protože účast je vždy podstatně vyšší v prvním kole než ve druhém.

Stávající úprava řeší stejný počet obyvatel

Na rozdíl od běžných norem ale dolní komora nemůže v tomto případě Senát přehlasovat. Horní komora také v doprovodném usnesení vyzvala vládu, aby předložila novou úpravu, která by přinesla větší územní stálost senátních obvodů.

Vláda navrhovala novelou upravit hranice 17 z 81 senátních volebních obvodů kvůli tomu, aby každý senátor zastupoval přibližně stejný počet obyvatel. Změny ale podle kritiků berou v úvahu pouze demografické hledisko, nikoli spádovost území obvodů.

Navíc se kvůli těmto změnám stává, že někteří voliči mohou volit senátora nikoli jednou za šest let, ale v kratším či delším časovém období.

Každý senátor má podle platných pravidel zastupovat zhruba stejný počet obyvatel ve svém obvodu, přípustná odchylka je 15 procent. Podle zjištění Českého statistického úřadu byl limit překročen na Berounsku, Mělnicku, Kladensku, Benešovsku a Kolínsku. Lidí naopak příliš ubylo na Sokolovsku, Bruntálsku a Karvinsku. Kvůli tomu se by se musely posunout hranice sousedních volebních obvodů, které by buď dostaly nové voliče, nebo o ně přišly.

S využitím ČTK

bottom of page