top of page

Skláři z Ajeta se představili na Krojovaných slavnostech v Senátu, zájemci si mohli zkusit foukání s

To Valdštejnská zahrada obklopující budovy Senátu na Malé Straně ještě nezažila. Vyrostla tu totiž sklářská pec. Tedy její zmenšená verze, která pojme přibližně pětatřicet kilogramů skla, do té skutečné se ho vejde stokrát víc, tedy 3,5 tuny a v osmi barvách. Mistři ve svém oboru, skláři z firmy Ajeto Lindava na Českolipsku totiž přijali moje pozvání a svou přítomností a ukázkou tvorby zpestřili první ročník Krojovaných slavností, které se na půdě Senátu konaly ve středu 19. května.

Co víc, přítomní návštěvníci si mohli pod dohledem odborníků foukání skla nebo gravírování – rytí – skleniček vyzkoušet. Tato jedinečná příležitost nezůstala bez odezvy, foukání zlákalo také zájemkyni z Ruska, Argentiny, kolegy senátory i čínskou velvyslankyni.

Vůbec jim nevadilo, že od pece, v níž teplota dosahuje 1 200 stupňů, sálá horko. Zmenšená mobilní sklářská pec se po skončení akce zase vypnula, ta v lindavské firmě oproti tomu hoří celoročně, noci nevyjímaje, a přestávka je jí dopřána jen během tří týdnů o letních prázdninách.

Skláři k nadšení kolemjdoucích předváděli, jak se sklo správně vyfukuje, tedy tvaruje a zdobí. Třeba jak vzniká ozdobná váza. Návštěvníci nešetřili slovy údivu a mnozí přiznali, že něco takového vidí na vlastní oči poprvé. Zástupci Ajeta, které se stalo Firmou roku 2014, je nezapomněli rovněž pozvat na exkurzi do dílny v Lindavě či Novém Boru. #gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Gravírování a dekorování skla ukazoval Rudolf Kment, vyučující odborného výcviku se zaměřením na rytí a jeden z nejlepších ve svém oboru, ze Sklářské uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově. Jde o nejstarší sklářskou školu na světě. Skleničky zdobil křestními jmény zájemců, různými ornamenty i zvířátky. Spolu s ním přijeli žáci sklářské školy se svými učiteli, kteří předvedli jednotlivé sklářské techniky, například lepení ze skleněných kamínků.

Na Krojovaných slavnostech vystoupily pěvecké a taneční folklórní soubory, k vidění byly kroje z celé České republiky, senátoři tu mohli prezentovat své regiony, někteří rovněž přišli patřičně oděni, kroj si oblékla například kolegyně Milada Emmerová z Rokycanska. Já, reprezentující sklářské Českolipsko, jsem nemohl zvolit nic vhodnějšího, než starou uniformu z našeho regionu.

Vedle stánku se sklářskou pecí byla pro návštěvníky připravena ochutnávka regionálních potravin, například pečivo, moravské koláče, uzeniny, víno nebo pivo.

bottom of page