top of page

TZ: STAN a KDU-ČSL chtějí diskuzi s prezidentem, návrh v Senátu neprošel

Senátní kluby Starostů a nezávislých a KDU-ČSL a nezávislých jsou nespokojeni s dnešním nepřijetím usnesení Senátu, který zavrhl přizvat prezidenta Miloše Zemana na příští schůzi Senátu dne 10. prosince 2014. Proti návrhu hlasovalo 27 senátorů, dalších 9 se hlasování zdrželo, jen 30 senátorů souhlasilo. Ke schválení návrhu bylo třeba 34 hlasů.

Oba kluby to vnímají jako lhostejnost některých senátorů vůči voličům.

„Veřejnost se na nás obrací, chodí nám osobní e-maily, s tím, abychom se současnou situací, s chováním pana prezidenta něco udělali. Lidé si jsou vědomi toho, že mohou nanejvýš vyjít do ulic s červenou kartou,“ vysvětluje Jiří Vosecký (SLK). „Proto jsme chtěli spolu s KDU-ČSL pana prezidenta pozvat na příští schůzi Senátu,“ dodává Vosecký.

„Stejně jako veřejnost jsme znepokojeni nedávnými výroky prezidenta Miloše Zemana a jako ústavní činitelé, kteří byli řádně zvoleni bychom neměli mlčet,“ doplňuje Voseckého stranický kolega, senátor Jan Horník.

Senátoři poukazují na Zemanovy výroky v České republice, ale i v zahraničí, které na naši zemi nevrhají dobré světlo a nepůsobí reprezentativně. Jde zejména o odmítání agresivního chování Ruska vůči Ukrajině.

„Chceme, aby mezi nás prezident přišel, své chování vysvětlil, obhájil, a vyvolat diskuzi,“ říká Horník.

Oba senátní kluby se chystají prezidentu Miloši Zemanovi poslat otevřený dopis, ve kterém chtějí sdělit své znepokojení a nesouhlas s některými projevy a výroky. Médiím a veřejnosti bude poskytnut později.

Zároveň se oba kluby budou snažit, aby Senát na své příští schůzi o návrhu přizvání prezidenta hlasoval znovu.

 Ilustrační foto senat.cz

bottom of page