top of page

TZ: STAN poukazuje na díru v zákoně, nedůvodné trestní oznámení může bez postihu podat kdokoliv

Senát na svém třetím zasedání 10. prosince neodhlasoval svůj souhlas s trestním stíháním senátora Milana Pešáka (ODS). Z přítomných 59 senátorů bylo proti vydání ke stíhání 51 a pro čtyři.

Senátní klub Starostové a nezávislí (STAN) si netroufá být v tomto případu soudcem, přestože se jeho představitelé vyslovili proti vydání senátora Pešáka k trestnímu stíhání. Podle nich ovšem tato kauza, stejně jako nedávné obvinění Martina Půty z přijetí úplatku a mnoho jiných, odhaluje chybu v legislativě.

„Trestní oznámení může podat kdokoliv. I když se vina obviněnému neprokáže, kauza na něm ulpí a očištění není možné. Iniciátor obvinění je beztrestný, nic se mu nestane. A tak se toho zneužívá,“ upozornil senátor Jiří Vosecký (SLK). Podle něj by dotyčnému měl za účelové obvinění náležet alespoň podmínečný trest.

„Druhá věc je, že policie na rozplétání těchto vykonstruovaných případů vynakládá spoustu času i financí, na místo toho, aby řešila skutečné problémy,“ doplňuje Vosecký.

Neopodstatněná a smyšlená obvinění se podle senátního klubu STAN stávají stále častěji nástrojem politického boje. V souvislosti s tím na plénu Senátu vzpomenul Jan Horník, předseda senátního klubu Starostové a nezávislí, případ, kdy několik obcí sdílelo projekt za desítky milionů a politický boj uvnitř jedné z nich projekt málem ohrozil.

„Díky tomu, že vznikají různé svazky obcí, korporace, realizují se společné projekty, do problémů se může dostat jakýkoliv starosta nebo zastupitel, přestože má vše v pořádku a je čistý,“ říká Horník.

„Jakmile zastáváte funkci lídra projektu, nesete zodpovědnost také za ostatní. V sousedním městě si tak mezi sebou vyřizovali účty, jedna skupina podala trestní oznámení na druhou, protože usnesení zastupitelstva nebylo takové, jaké mělo být, ale nakonec se v tom vezly všechny obce zapojené do projektu. Přestože jsme se ničím neprovinili, tři měsíce u nás byla protikorupční policie, to bych nikomu nepřál, a hlavně jsme půl roku nevěděli, zda dostaneme již profinancované peníze. A policie nakonec nic nenašla,“ popisuje Jan Horník, předseda senátního klubu Starostové a nezávislí.

Senátní klub Starostové a nezávislí tak bude usilovat o to, aby se Senát této problematice beztrestného nedůvodného obviňování věnoval a aby se legislativa stala v tomto ohledu úplnou. Tedy aby tomu, kdo podá trestní oznámení s tím, že vina se neprokáže, hrozil postih.

Senátora Milana Pešáka chce policie obvinit z toho, že se před čtyřmi lety jako tehdejší zastupitel Prahy 11 podílel na údajně nevýhodném prodeji pozemků městské části.

Starostové a nezávislí takový případ v poslední době řeší i ve vlastních řadách. Libereckého hejtmana Martina Půtu a šéfa hnutí, který kvůli kauze prozatím předal vedení prvnímu místopředsedovi Petru Gazdíkovi, policie podezřívá z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele v rámci projektu rekonstrukce kostela svaté Máří Magdalény. Hnutí STAN za Půtou stojí a obvinění považuje za nesmyslné a účelové.

Ilustrační foto freeimages.com

bottom of page