top of page

Uprchlický tábor v Jezové do života Bělé nezasahuje, problémem jsou peníze pro zaměstnance

Aktualizováno: 15. 7. 2020

Když jsem si v červenci sjednával schůzku se starostou Bělé pod Bezdězem panem Milanem Lomozem, netušil jsem, jak se za necelé dva měsíce situace s problematikou migrace vyhrotí. Jelikož Jezová u Bělé pod Bezdězem, kde se nachází zadržovací tábor pro uprchlíky, leží těsně u hranic mého volebního obvodu, vnímal jsem jako svou povinnost navštívit starostu a pohovořit s ním o potřebách města, o tom, jak přítomnost uprchlíků vnímají místní obyvatelé, případně, co samosprávu a místní obyvatele trápí.

Situace je podle slov starosty naštěstí již nyní stabilizovaná. Emoce v Bělé už pominuly. A když plály, rozdělovaly lidi na dva tábory: jedni, kteří se báli, například jít do lesa, a druzí, kteří tvrdili, nebýt médií, nevěděl bych, že se něco děje.

Jelikož je Jezová zadržovacím zařízením obehnaným plotem a s ostrahou, běženci se do města prakticky nedostanou. Když už je propustí, rychle spěchají do Německa. Do života města se dění v Jezové téměř nepromítá.

Spolupráce starosty s vedením tábora, dle jejich vyjádření, funguje bezproblémově, stejně jako komunikace s krajem a ministerstvem vnitra. Ministerstvo dle starosty Lomoze reaguje promptně, uvědomuje si problém, který se může nakumulovat. Od kraje má město přislíbeny finance, za které by pořídilo kamery, aby se občané cítili bezpečněji. #gallery-4 { margin: auto; } #gallery-4 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-4 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-4 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Přesto se najdou věci, které jeho a vedoucího střediska v Jezové, Viliama Andrássyho, pálí.

Například finance na zajištění výuky pro děti běženců. Když byly v Jezové dvě, tři děti, jezdily do místní školy. Nyní, když jich je několikanásobně víc, fungují třídy v Jezové a učitelky do tábora dojíždějí. Komunikace probíhá v angličtině, ale děti se učí i česká slova, tvoří s pracovními listy.

Jenže ředitel školy v Bělé musí krajskému úřadu dopředu oznámit, kolik peněz bude na výuku v Jezové potřebovat. A to se těžko odhaduje.

Druhá věc je nedostatek zaměstnanců v táboře a obsazení některých pozic. Jednak jsou na ně kladeny vysoké požadavky: musí mít vysokoškolské vzdělání, speciální kvalifikaci v sociální sféře a vysokou psychickou odolnost; za to však nejsou tabulkovými platy adekvátně ohodnoceni. Podmínkou je také řidičský průkaz. Zaměstnanci musí dojíždět za prací autem, neboť jiné dopravní spojení do tábora neexistuje. Příjemné pracovní prostředí v lese je nicotnou satisfakcí.

K tématu:

bottom of page