top of page

Veleho Grabštejn: Proč úředníci používají dvojí metr?!

Rozum nad tím zůstává stát. Koncem června musel sólista opery Národního divadla Luděk Vele nechat zbořit a odvézt křížovou cestu, kterou zbudoval jako výraz díků všem lidem, co 25 let pomáhali se záchranou hradu Grabštejn na Liberecku. Stély lemovaly cestu k hradu od roku 2015. Jenže krajským úředníkům v čele s vedoucím odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu René Brožem se nelíbilo, že Luděk Vele neměl povolení. Vydali tak pokyn k odstranění křížové cesty.


Ano, Luděk Vele je nejen špička ve svém oboru, ale také člověk, který je bohém, a pro někoho může být i trochu kontroverzní. Ale co je neoddiskutovatelné: je a zůstane za ním obrovský kus kvalitní práce pro celou společnost.

Úředníci by měli občas používat selský rozum místo toho, aby se oháněli kulatým razítkem a svou mocí. Mnohdy to vypadá, že úředníci (a nejen oni) svých pravomocí využívají jen tehdy, když vědí, že nepůjdou do příliš velkého střetu. Místo toho, aby konali tam, kde je to skutečně potřeba, aplikují zákony ad absurdum a předvádějí, co umí a co mohou. Takové používání dvojího metru mi vadí.

Je řada příkladů, kdy se památky ruinují a úředníci se tváří, jako že to nevidí. Vzpomeňme na ruského podnikatele Stěpanova, který v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les na Karlovarsku načerno postavil celou dřevěnou vesnici, ale zkolaudována byla až dodatečně. To, zdá se, nikomu dlouhá léta nevadí:

Autor foto – Wikipedia: Zdeněk Fiedler – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Odkaz

bottom of page