top of page

Vosecký opět starostou Okrouhlé


Předprázdninové zastupitelstvo obce Okrouhlá na Českolipsku přineslo nečekanou zprávu. Starosta Štefan Pňaček se ze zdravotních důvodů vzdal mandátu starosty i zastupitele. Odpovědnost za vedení celé obce se tím v plném rozsahu přesunula na stávajícího místostarostu a bývalého dlouholetého starostu, senátora za SLK Jiří Voseckého.

Ve středu 7. září, byl opět zvolen do funkce starosty obce Okrouhlá. Jiří Vosecký si je vědom, že tento krok je poněkud v rozporu s jeho veřejným slibem „být senátorem na plný úvazek“.

„Určitě nejde o to, že bych prahnul po postu starosty, jehož funkci jsem zastával téměř dvacet let. Nicméně za čtyři roky končí plánovací období EU, kdy je možné čerpat finanční prostředky pro rozvoj obce Okrouhlá a je zapotřebí připravit několik investičních projektů. Proto jsem se rozhodl tuto odpovědnost přijmout,“ vysvětluje Jiří Vosecký, senátor za Českolipsko. Stal se neuvolněným starostou a jako uvolněný místostarosta byl zvolen Jaroslav Votýpka. Ten bude denně občanům k dispozici od 1. října.

„Mojí prioritou je seznámit pana Votýpku s problematikou řízení obce tak, aby mohl být starostou případně ještě v tomto volební období,“ říká Vosecký. Proto byl zvolen ještě jeden místostarosta, Ing. Jiří Vosáhlo.

Do senátních voleb 2014 vstupoval Jiří Vosecký s krédy „senátorem na plný úvazek“ a „nesedět na dvou židlích zároveň“. Přesto, že hnutí Starostové pro Liberecký kraj v komunálních volbách zvítězilo a Vosecký získal nejvíce preferenčních hlasů, o post starosty neusiloval. Aby měl více prostoru na práci v parlamentu, vzdal se ještě před volbami místopředsednictví hnutí Starostové pro Liberecký kraj a předsednictva Svazku obcí Novoborska, který zakládal. Současnou situaci, které předcházela rezignace stávajícího starosty Pňačka, považuje za výjimečný stav.

bottom of page