top of page

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc mají být financována lépe, rozhodl Senát

Na své 28. schůzi Senát jednomyslně schválil a do Poslanecké sněmovny poslal v červenci projednávaný návrh změny zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Senátor Jiří Vosecký byl v prvním čtení zpravodajem návrhu, později podal pozměňovací návrh s několika upřesněními.

Návrh kolegy senátora Zdeňka Papouška upravuje způsob financování tzv. zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) zajišťujících akutní a dočasnou péči o ohrožené děti, které z různých důvodů nemohou být u svých rodičů.

Dosud je ZDVOP přiznáván státní příspěvek pouze za umístěné dítě. To je ale špatně, neboť zařízení je krizového charakteru a musí být připraveno reagovat okamžitě. To znamená, musí být financováno nepřetržitě. Novela tak upravuje financování tak, že zařízení budou od státu pobírat fixní a variabilní částku.

  1. Fixním příspěvkem se rozumí nově navrhovaný příspěvek za lůžko, který by ZDVOPy pobíraly na každé lůžko a s ním spojené materiální a personální zázemí, a to bez ohledu na to, zda by lůžko právě bylo obsazeno.

  2. Variabilní složkou se rozumí stávající příspěvek za pobyt a péči, jehož výše bude nově odvislá od věku dítěte a ZDVOPům bude nadále náležet pouze za dny, kdy bude dítě v zařízení přítomno.

Tato změna zajišťuje nezbytné systémové, předvídatelné a stabilní financování zařízení, které jsou nyní dlouhodobě podfinancovány a umožní tak pokračování systému akutní péče o ohrožené děti.

Ilustrační foto: freeimages.com

bottom of page