top of page

Zákonodárci by neměli sedět na dvou židlích zároveň

V posledních týdnech se stále častěji diskutuje problematika “kumulace funkcí” viz výše. Skupina států proti korupci při Radě Evropy (GRECO) navrhla vládě tuto věc řešit tak, aby žádný poslanec ani senátor nemohl “sedět na dvou židlích zároveň”. Podle ní by v Senátu ani ve Sněmovně neměl figurovat žádný starosta ani hejtman, ale ani člen rady. Tedy aby mandát poslance a senátora nebyl slučitelný s jakoukoliv funkcí ve výkonné moci.

Podle protikorupční skupiny není spojení: parlament – vláda – místní samospráva zcela v pořádku, protože tu vzniká silné napojení jednotlivých zákonodárců na regionální politiku.

Další věc je, že práce a činnost senátora a poslance vyžaduje vysokou míru koncentrace a s tím souvisejícího času, a další funkce pozornost jen ubírá. Neboli: nelze se více věcem věnovat naplno, dobře a tak, jak by bylo žádoucí. Za dvě pozice pak logicky dotyční pobírají dva platy – a není tedy divu, že se možný utrum řadě poslanců a senátorů nelíbí.

Na jednání Senátu mám cca 85% přítomnost. Bohužel někdy se musím omluvit z důvodu služební cesty.. V 10. funkčním období (2014-2016) senátor Jiří Vosecký hlasoval: Pro: 588, proti: 22, zdržel se: 132, nepřítomen: 163, tajné: 0. Celkem hlasování: 905 Zdroj: senat.cz

Stojím na straně protikorupční skupiny – funkce dle mého názoru kumulovat nelze. Každý by měl sedět pouze na jedné židli.

Už do senátních voleb 2014 jsem vstupoval s krédem „senátorem na plný úvazek“. Přesto, že hnutí Starostové pro Liberecký kraj v komunálních volbách zvítězilo a získal jsem nejvíce preferenčních hlasů, o post starosty Okrouhlé jsem již neusiloval. Abych měl více prostoru na práci v parlamentu, vzdal jsem se ještě před volbami místopředsednictví hnutí Starostové pro Liberecký kraj a předsednictva Svazku obcí Novoborska, u jehož založení jsem stál. Znovu jsem pak na tento post již nekandidoval.

Loni na podzim mě nicméně nenadálá situace, kdy starosta Okrouhlé Pňaček odstoupil z funkce ze zdravotních důvodů, donutila post starosty dočasně převzít. Považuji to za výjimečný stav a na podzim tohoto roku velice rád na funkci rezignuji a jako starostu navrhnu stávajícího uvolněného místostarostu Jaroslava Votýpku.

bottom of page