top of page

Andrea Málková: Stáří je pro každého z nás výzvou

Aktualizováno: 30. 7. 2020

Soutěž Žena regionu, která upozorňuje a především oceňuje pozoruhodné ŽENY, si vydobyla své pevné postavení a těší se čím dál tím větší oblibě. I já tento počin dlouhodobě podporuji, protože jsem přesvědčen, že o obětavé práci a obdivuhodném nasazení našich žen by se mělo vědět a jednoznačně si zaslouží být zviditelněny – ony i jejich činnost a úsilí.

Bylo mi proto ctí tentokrát v rámci mého Libereckého kraje nominovat paní Andreu Málkovou – zakladatelku organizace Spravedlivý mezi seniory a ředitelku Senior centra Nový Bor. Budu moc rád, pokud ji podpoříte svým hlasem – použijte tento odkaz.

Andrea Málková je zakladatelkou organizace Spravedlivý mezi seniory a jeho Komunitního centra a také ředitelkou Senior centra Nový Bor, které poskytuje pobytové sociální služby Domova pro seniory a Odlehčovací služby. Obě aktivity k oboustrannému prospěchu úspěšně propojuje. V oboru sociálních služeb se profesně pohybuje 6 let, původním povoláním je dětská zdravotní sestra, 20 let pracovala v nemocnici.

Teprve ale až ve své stávající práci se našla, realizovala si svůj sen, vnímá ji jako svůj osud. „Je to přesně ta práce, kterou jsem si vysnila a kterou vím, že nedokáži opustit. Stáří, jako téma, pro mě osobně hodně znamená. Dává mi víc, než mnohdy dávám já jemu,“ sama říká. Snaží se šířit myšlenku, že stáří je jedinou jistotou, kterou máme všichni.

Náplní organizace Spravedlivý mezi seniory je podpora života seniorů žijících v domácím prostředí a pomoc jejich rodinám. Vedle půjčovny kompenzačních a polohovacích pomůcek pořádá přednášky, tréninky paměti či edukační programy zaměřené na bezpečí seniorů, ale i společenské akce. Služby novoborského Senior centra se Andree Málkové povedlo ušít na míru požadavkům a potřebě zdejších obyvatel.

Je pyšná a vděčná za všechny své kolegy, které se jí podařilo podobně nadchnout a namotivovat. K tomu si užívá podporující rodiny, dcery a vnoučka.

V práci se seniory nacházím neskutečné možnosti. Ne každý touží být krásný a věčně mladý a ne každý z nás má problém s obezitou. Každý z nás ale bude mít tu čest se se stářím setkat. Ať už s vlastním stářím, nebo se stářím svých rodičů či prarodičů.

Jak dlouho se již pohybujete v sociálních službách?

Oboru sociálních služeb se profesně věnuji bezmála 6 let. V roce 2013 jsem byla oslovena společností, která mě požádala o zprovoznění areálu bývalé LDN v Novém Boru. Cílem tohoto záměru mělo být vybudování pobytových sociálních služeb. Bylo to pro mě nové téma, nový obor a velká výzva.

Senior centrum Nový Bor, které poskytuje pobytové sociální služby Domova pro seniory a Odlehčovací služby vnímám jako takové moje první miminko a já jsem na něj moc pyšná a za něj vděčná. Obě formy služeb jsme v tomto regionu vybudovali de facto na míru požadavkům a potřebě zdejších obyvatel. A jak se nám po pár letech ukazuje, vyšli jsme správným směrem.


Proč jste si vybrala toto „poslání“? Co vás na této práci baví a naplňuje?

K sociální práci se seniory jsem si ušla kus životní cesty. Celý život jsem ale pracovala v pomáhajících oborech. Mou původní profesí je práce dětské sestry. Necelých 20 let jsem pracovala na několika nemocničních oddělení Ústecké nemocnice. Stěžejním a také srdečním oborem mi byla neurochirurgie. Po odchodu z nemocnice jsem profesně působila na realizaci dvou soukromých projektů zaměřených na zdravotní péči v Praze – soukromé zařízení estetické a laserové medicíny a také kliniky bariatrické chirurgie, věnující se léčbě obezity. Mohu-li dnes s odstupem času porovnat tyto projekty s mou stávající profesí, nacházím v práci se seniory neskutečné možnosti oproti předchozím projektům. Vždyť ne každý touží být krásný a věčně mladý a ne každý z nás má problém s obezitou. Každý z nás ale bude mít tu čest se se stářím setkat. Ať už s vlastním stářím, nebo se stářím svých rodičů či prarodičů. Také má osobní zkušenost z rodiny hrála v mém profesním směřování významnou roli.

Profesně tedy vnímám sociální práci v péči o seniory jako můj osud. Ano, je to přesně ta práce, kterou jsem si vysnila a kterou vím, že nedokáži opustit. Stář – jako téma – pro mě osobně hodně znamená. Neumím to asi správně popsat, ale dává mi víc, než mnohdy dávám já jemu. Ze všeho se snažím čerpat, z každého prožitku, zkušenosti i z prosté všednodennosti společného života s ním.

Celý život jsem podvědomě věděla, že budu jednou realizovat svůj sen a ten se mi začíná naplňovat díky našemu Senior centru v Novém Boru.


Jaké aktivity v rámci o.p.s. Komunitní centrum – Spravedlivý mezi seniory realizujete a proč vzniklo?

Spravedlivý mezi seniory o.p.s. a jeho Komunitní centrum jsme založili v dubnu 2014. Jeho náplní byla a stále je podpora života seniorů žijících v domácím prostředí, také pomoc neformálním pečujícím – rodinám. Trend péče v domácím prostředí v naší společnosti roste.


Hlavní činností je terén, tedy podpora pečující rodiny. Zde zajišťujeme zdravotně sociální poradenství přímo v rodinách, nastavujeme vhodné modely propojení dostupných poskytovatelů v regionu tak, aby bylo pečujícím umožněno dobře pečovat – a s pomocí i podporou dostupných sociálně zdravotních služeb. Provozujme půjčovnu kompenzačních a polohovacích pomůcek, včetně polohovacích elektrických lůžek. Zajistili jsme e-shop, kde nabízíme další pomůcky a prostředky potřebné k bezproblémové a efektivní péči.

Pracujme s pečujícími také v edukačním a vzdělávacím směru. Potřebujeme, aby prostě věděli, na co mají nárok, co jsou jejich povinnosti, jak poskytovat péči, aniž by ublížili sami sobě, a také jak odpočívat a čerpat síly. Touto činností podporujeme nepřímo samotné seniory zejména v tom, že vidí efekt a mají víru v to, že takto to společně zvládneme.

Aktivity spojené s veřejným působením: různé formy aktivit a akcí určený aktivním seniorům i široké veřejnosti, jakými jsou např. cestopisná promítání – Cestománie, Tréninky paměti či edukační program s tématem Bezpečí seniorů. Zde se věnujeme novodobým nástrahám „šmejdů“, týrání seniorů, kriminalitě páchané na seniorech, finančním podvodům a dluhovým pastem. Významnou akcí je náš každoroční Vánoční punč v zahradě určený opravdu široké veřejnosti, který pořádáme za podpory mnoha dobrovolníků a podporujících organizací.

Samozřejmostí je pro naši činnost podpora života seniorů v našem Senior centru. Organizujeme společné oslavy, výlety, kulturní a společenské akce. Tato činnost se nabízí už tím, že si vzájemně sousedíme v jedné zahradě, také proto, že většinu klientů v Senior centru známe z jejich domovů z doby, kdy jim byla péče poskytována doma.

Propojení činností organizací Spravedlivý mezi seniory o.p.s. a Senior centra nám dává velký smysl. Jsme s klienty od samého začátku, kdy se s nimi potkáváme ještě v době, kdy o ně pečují nejbližší doma a setkáváme se s nimi následně i v pobytové sociální službě v Senior centru, kam přichází ve chvíli, kdy už doma není možné péči zajistit.

Dalo by se říci, že jsme s klienty a jejich rodinami od počátku až do konce, a to je více než prospěšné.


Lepší se pohled společnosti na seniory?


Z mého pohledu je nutné si říci, koho vlastně považujeme za seniora. Dnes se za seniora považuje každý, kdo dosáhne věku 65 let. Uvědomme si, že díky prodlužujícímu se věku dožití nás čeká v této životní etapě mnohdy i 20 a více let… a to je pořádný kus života. Jen je dobré si jako příměr vzít narozené dítě do jeho věku 20 let… Vnímám to jednoduše stejně jako to malé děcko, které krůček po krůčku vedeme do života.

Stáří je z tohoto pohledu životního cyklu jedinou jistotou, kterou máme všichni. Je velkou výzvou a je více než dobré se na tuto etapu života v průběhu našich produktivních životů připravit.

O tom, jaké bude, rozhodujeme právě dnes!


Nač jste za svou kariéru nejvíce pyšná, co považujete za svůj největší úspěch?

Pyšná jsem na všechny projekty, u jejichž zrodu jsem stála. Podařilo se mi je všechny úspěšně zrealizovat a krásné je, že fungují a pomáhají i dnes.

Jsem vděčná za svou zdravou a podporující rodinu, dceru i vnoučka.

Povedlo se mi zrealizovat další část mé nové vize… a vím, že ještě veliký kus cesty a nelehké, ale hezké práce máme před sebou. Moc se na to všechno těším!

Pravidelně se nám do obdivuhodné soutěže Žena regionu dařilo nominovat pozoruhodné a ocenění hodné ženy Českolipska. Možná si ještě vybavíte úspěch paní Evy Barkmannové z Českolipské Vesny v roce 2015. Předloni náš region zase v soutěži reprezentovala ředitelka husitské diakonie Hedvika Zimmermannová.
bottom of page