top of page

Jeden rok senátora Jiřího Voseckého. 365 dní ve funkci.

Na den přesně před rokem se uskutečnily senátní volby. Tehdy třiašedesátiletý starosta Okrouhlé na Českolipsku v nich porazil dosavadního senátora Karla Kapouna. Jiří Vosecký získal 59,32 procenta hlasů. 18. října 2015 je Jiří Vosecký senátorem přesně jeden rok. Co se za ten rok povedlo?

Senátor Jiří Vosecký v první řadě dodržel svůj volební závazek být senátorem na plný úvazek. Již nekandidoval na starostu obce Okrouhlá, předsedu Svazku obcí Novoborska a vzdal se členství ve Výboru regionálního rozvoje Libereckého kraje.

Zřídil své kanceláře v České Lípě a Okrouhlé a dalším místem pro setkávání s občany bude v Chorušících na Mělnicku, kde si s ním lidé mohou domluvit schůzku. Během jednoho roku ve funkci Jiří Vosecký přijal v kancelářích mnoho občanů, nebo za nimi sám dostavil. Rovněž na webové stránce www.jirivosecky.cz funguje kalendář, kde mohou občané vidět, kde se mohou se senátorem setkat.

Zde jsou zároveň publikovány názory, komentáře a tiskové zprávy senátora Jiřího Voseckého, s nimiž vystupuje i v médiích.

Jiří Vosecký je jakožto člen Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku zpravodajem novely občanského zákoníku, která se zabývá zrušením tzv. karenčí doby, to jest, aby zaměstnancům byly nahrazeny také první tři dny nemocenské. Jiří Vosecký přišel s návrhem úpravy novely zákona, tak aby byla karenční doba zrušena, ale zároveň se více finančně nezatěžovali zaměstnavatelé, a spoluzasloužil se také o svolání semináře s odborníky k problematice. (Články k tématu: TZ: Senátor Vosecký (SLK) má pro vyplácení nemocenské lepší řešeníZrušení karenční doby ano. Ale jaká bude kompenzace pro zaměstnavatele?)

Během celého roku pravidelně navštěvuje jednotlivé obce volebního obvodu 36. V nedávné době navštívil senátor Jiří Vosecký např. uprchlický tábor v Bělé pod Bezdězem-Jezové zejména proto, aby hovořil se starostou města Milan Lomozem o tom, co jeho občany v souvislosti s detenčním zařízením trápí. Rovněž shledal, že podmínky v táboře jsou přijatelné, život v táboře připomíná vojenský režim s ostrahou. Vosecký tak odmítá nářky různých neziskových organizací, stejně tak veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, o tom, že by uprchlíci byli drženi v nelidských podmínkách. (Článek k tématu: Uprchlický tábor v Jezové do života Bělé pod Bezdězem nezasahuje, problémem jsou peníze pro zaměstnance i na výuku)

Vedle toho Jiří Vosecký podporuje mnoho regionálních dobrovolnických organizací. Naposledy pomoc směřovala k organizaci Klub onkologických pacientů Českolipská Vesna v čele s paní Evou Barkmannovou. Díky nominaci senátora se Eva Barkmannová právem stala Ženou regionu roku 2015. Kromě toho nominoval osobnosti do soutěže Osobnost roku Libereckého kraje. K jeho velkému překvapení byl také on sám občany do soutěže nominován a byl vyhlášen jako Osobnost roku v kategorii veřejná správa včetně zdravotnictví, školství a sociálních věcí. Podpořil akci Česko svítí modře.

V neposlední řadě se snaží o prezentaci regionu, přičemž se především zaměřuje na sklářství. Na pozvání senátora přijíždějí na Novoborsko vzácní hosté obdivující zručnost sklářů a jejich kvalitní výrobky. Následně se sem často sami vrací i se svými známými nebo kolegy.

Po roce ve funkci senátor Jiří Vosecký stále více naráží na to, že práce senátora má mnoho společného s jeho zálibou ve včelaření: Mnohdy člověk dělá hodně práce, kterou nikdo nevidí a všichni čekají jen na med. Přitom stačí jeden nevhodný déšť během snůšky a z medové sezony nic není… #gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

bottom of page