top of page

Poděkování hasičům a celému týmu Hasičské fontány Praha 2018

Aktualizováno: 10. 8. 2020

sobota 2. června 2018, Rašínovo a Hořejší nábřeží, Jiráskův a Palackého most, Praha

Byla to nezapomenutelná podívaná! Když hasiči z celé České republiky vzdali hold 100. výročí založení Československa prostřednictvím hasičské fontány dosud nevídaných rozměrů. Akce přilákala v sobotu 2. června s úderem 22. hodiny do centra Prahy k Vltavě tisíce Pražanů a turistů.

Když jsem spolu s nimi fenomenální vodní dílo měnící barvy do rytmu symfonické skladby Vltava či české státní hymny, cítil jsem nesmírnou hrdost.

Dovolte mi, páni hasiči, abych Vám upřímně pogratuloval, jsem na Vás opravdu nesmírně pyšný a velice si vážím příležitosti se na této unikátní události spolu s dalšími podílet.

Jsem si jistý, že se tato událost zapíše do historie nejen české, ale i světové.

Na hasičské fontáně se podílelo neuvěřitelných přes 200 družstev zahrnujících více než tisícovku hasičů – ať už šlo o hasiče profesionální či dobrovolné, ze všech koutů naší české země. Jsem velice pyšný a vážím si Vaší práce každého jednoho z vás.

Historie hasičských fontán, v nesrovnatelně menším měřítku, sahá až do roku 1991 v Libereckém kraji, konkrétně v Novém Oldřichově.

Přenést tento klenot do hlavního města, na symbolickou Vltavu, a převést jej do několikanásobně větších rozměrů se z počátku jevilo jako jedna velká utopie. Ozývala se řada pochybovačů, postupně se objevovaly další a další menší či větší překážky. Přesto ale bylo naštěstí více těch, co věřili a co celý organizační tým podporovali. Právě díky vašemu obrovskému nadšení a úsilí, milí páni hasiči, se veškerá úskalí dařilo překonávat směrem k přelomovému večeru 2. června 2018.

Potvrdili jste, že jste muži na svém místě. A vše, co děláte, děláte s maximálním nasazením. Ať už jeden den hasíte velký požár, mezi prvními spěcháte k dopravní nehodě, snášíte nemocnou babičku ze schodů do sanitky, nebo zachraňujete kotě z větví stromů. Potvrdili jste, že máte srdcem na pravém místě. Ať už hasíte problémy, nebo můžete rozdávat radost. Nápis, který nosíte na uniformě, pro vás není jen prázdnou frází, nýbrž naplněním poslání.

Foto: www.požáry.cz


52qkggpaav.1400
bottom of page