top of page

Miluše Křupalová je Ženou regionu Libereckého kraje

Aktualizováno: 16. 9. 2020


Další velký úspěch "mojí" Ženy regionu! Poté, co v roce 2015 v anketě Žena regionu pro Liberecký kraj zvítězila zakladatelka Českolipské Vesny paní Eva Barkmanová, dnes slavíme podobný triumf Miluše Křupalové, která je trenérkou asistenčních psů. Ti pak pomáhají potřebným nebo s nimi chodí rozdávat radost do domovů a senior center na Českolipsku.

Z úspěchu Miluše Křupalové mám obrovskou radost! Je to Žena (se srdcem) na správném místě a toto ocenění si zaslouží, je to alespoň malá satisfakce za její úsilí, obětavost a um.

Gratuluji nicméně všem nominovaným ženám k umístění v této anketě, nejen za Liberecký kraj. Rád bych při této příležitosti poděkoval všem, kteří svojí prací posunují naši společnost dál. Všem patří ocenění a velké poděkování!


Je milým koloritem činnosti senátora Jiřího Voseckého upozorňovat na zajímavé osobnosti jeho regionu - Českolipska. Jejich příběhy by neměly zapadnout, když mohou být oceněny ještě lépe. Oblíbeným projektem je anketa Žena regionu, která, jak název napovídá, vyzdvihuje dámy obětavé, odvážné, často nezištně pomáhající druhým.



Miluše Křupalová

Paní Miluše působí jako trenérka asistenčních psů a sociální pracovnice ve společnosti Pestrá o. p. s. Dosud se jí podařilo připravit a předat hendikepovaným klientům deset asistenčních psů a dalších téměř dvacet štěňat se u ní vystřídalo v rámci předvýchovy. Původním povoláním malířka skla a keramiky se notně let svému řemeslu intenzivně věnovala. Když se z důvodů omezování sklářské výroby byla nucena pro svůj vlastní zdravotní hendikep vzdát milovaného řemesla, stala se mimo jiné dobrovolnicí pro výchovu psů. Protože „když může, ráda pomůže.“ Asistenční psi přinášejí přinejmenším bezprostřední společnost a pohodu svému majiteli, především jsou však nepostradatelným pomocníkem a oporou. Bezchybně vychovat a správně vycvičit takového asistenčního psa je dennodenní čtyřiadvaceti hodinová služba. Takový pes musí mít pevný charakter, bezvadné sociální návyky a zejména ovládat speciální úkony, které každému jednomu klientovi s konkrétním hendikepem usnadní život. Jedinečné schopnosti psů a jejich tichou komunikaci propojuje se světem lidským vedle sociální práce pro společnost Pestrá, přináší do domovů a senior center na Českolipsku se svými psy vzácné chvíle štěstí. Pro STP Česká Lípa o. p. s. zajišťuje canisterapeutický dozor. Pro školy a širokou veřejnost v regionu pořádá osvětové přednášky o psech. Svůj cit pro psy zhodnotila absolvováním akreditovaného rekvalifikačního kurzu Chov a výcvik psů a svoji odbornost si nadále rozvíjela absolvováním Canisterapeutických kurzů, kurzem Záchranářské kynologie a kurzy pro sociální pracovníky.


Historie Ženy regionu očima senátora Jiřího Voseckého


bottom of page